Vastuullinen hamsterikasvatus


Vastuullisen kasvattajan tärkeimpiä tehtäviä on valita kasvatukseen terveet, mahdollisimman standardinmukaiset parit, joiden sukutaulu on tiedossa, hoitaa tiineys ja poikue asianmukaisesti ja eettisesti ja etsiä poikasille hyvät ja vastuulliset kodit.

Millainen yhdistelmä kasvatukseen?

Kasvatukseen käytettävien hamsterien tulisi olla taustoiltaan lajipuhtaita ja terveitä eläimiä.

Kasvatusta aloittaessa kasvatuseläimet kannattaa hankkia nimelliseltä tai muuten asiansa osaavalta kasvattajalta, jossa hamsterit ovat saaneet hyvät edellytykset elämään ja niiden taustat ja suvut ovat tiedossa. Kasvatukseen käytettävien hamsterien olisi hyvä olla Hamsterit ry:n sukutietokantaan rekisteröityjä – tällöin niiden suku, taustat ja terveystiedot on nähtävillä julkisesti laajemminkin.

Kasvatukseen käytettävien hamsterien sukutaulujen tulisi olla pidemmältä ajalta tiedossa, joka on varsinkin talvikoiden ja campbellien kohdalla erittäin tärkeää eläinten sekalajisuuden, eli hybridiyden välttämiseksi. Eläinten tulisi olla puhdaslajisia pitääkseen sekä Suomen, että Euroopan kyseisten lajien geenipoolin ja linjat puhtaina. Jo talvikkoa tai campbellia ostaessa olisi hyvä varmistua sillä olevan luotettava ja aukoton sukutaulu, sekä rekisterinumero.

Kasvatukseen suunnitellut hamsterit olisi hyvä käyttää näyttelyissä, jolloin niiden terveydestä, standardinmukaisuudesta sekä hoidollisista ominaisuuksista saa arvostelun ja tietää millaisen kumppanin kanssa hamsteri kannattaa yhdistää. Yhdistettävän parin tulisi tukea toistensa hyviä ominaisuuksia myös ulkomuodollisesti ja tasapainottaa ei-toivotumpia ominaisuuksia. Jalostusvalinnoissa voi pyytää apua myös yhdistyksen aktiiveilta sekä virallisilta kasvattajilta.

Millaista hamsteria ei tulisi käyttää kasvatukseen?

Hamstereilla on myös erilaisia sairauksia ja vikoja, joita löytyy joka lajista. Sairaudet ja viat ovat helposti periytyviä eikä niitä toivota jatkojalostettavan, jotta Suomen hamsterikanta pysyy mahdollisimman terveenä ja puhtaana.

Syyrialaisten yleisiä vikoja ovat knikki, eli häntämutka sekä rintalastapiikki. Knikki ja rintalastapiikki ovat käsin tunnustelemalla havaittavissa ja periytyvät suoraan poikasille. Lemmikkihamsterilla knikki tai rintalastalastapiikki ovat elämää haittaamattomia vikoja, mutta näyttelyjen virallisissa luokissa molemmat ovat hylkääviä virheitä.

Kääpiöhamstereista talvikoilla sekä campbelleilla löytyy RFE:tä eli red fatty eye:ta, joka on silmäluomessa, mahdollisesti silmän takana esiintyvä iso punainen, mahdollisesti rasvainen alue. RFE voi olla hamsterille kivulias vika ja on suoraan periytyvä.

Talvikoilla sekä campbelleilla voi löytyä myös rakenteellisia vikoja, kuten köyryselkäisyyttä. Mikäli epäilet eläimelläsi rakenteellista vikaa, kannattaa asiassa konsultoida yhdistyksen aktiiveja tai virallisia lajin kasvattajia.

Talvikoilla, campbelleilla ja kiinankääpiöhamstereilla tavataan jonkin verran periytyvää diabetestä. Diabetes voi oireilla hamsterilla esimerkiksi lisääntyneenä juomisena sekä laihtumisena.

Roborovskeilla löytyy harvakseltaan neurologisia sairauksia, kuten ympyrässä pyörimistä. Mikäli epäilet roborovskillasi neurologista sairautta, voit konsultoida asiassa yhdistyksen aktiiveja tai virallisia lajin kasvattajia.

Kotien etsiminen poikasille

Poikasille hyvien kotien etsiminen voi olla joskus haastavaakin. Mikäli hyviä koteja ei heti löydy, tulisi kasvattajalla olla resurssit poikasten erottamiseen luovutusiässä kiistojen ilmetessä.

Poikasen mahdollisesti jopa loppuelämä riippuu pitkälti kasvattajan valinnoista. Poikasille voi olla paljon kotitarjokkaita, tai kausittain poikasille voi olla haastavaakin löytää omia kotejaan. Kasvattajan tulisi kuitenkin pitää malttinsa ja valita kodit tarkoin haastattelemalla kotiehdokkaita; onhan mahdollisessa tulevassa kodissa resurssit lemmikin hankintaan, tietotaito hankinnassa olevasta lajista sekä oikeanlainen ja kokoinen asumus ja tarvikkeet odottamassa. Mikäli jokin vaikuttaa olevan pielessä tai kasvattaja ei muuten saa hyvää kuvaa ostajaehdokkaasta, tulee kasvattajan pystyä kieltäytymään myymästä poikasta ja jatkaa sopivan kodin etsintää.

Jos poikasille on hankala löytää kodit, on myös eläinkauppoja, jotka voivat olla kiinnostuneita poikasten myyntiin ottamisesta vastuuntuntoiselta ja eettiseltä kasvattajalta. Poikasia eläinkaupalle tarjotessa on kuitenkin hyvä varmistua eläinkaupan vastuullisuudesta ja eettisyydestä ja varmistaa, että myös eläinkauppa on valmis valitsemaan ostajat poikasille tarkasti.

Scroll to Top