Hamsterit ovat nykypäivänä suosittuja lemmikkejä – niitä tapaa monessa kodissa ja ne ovat eläinkaupoissa yleisiä.
Vaikka hamstereita näkyy yleisesti myynnissä eläinkaupoissa, kannattaa hamsteri hankkia asiansa tuntevalta kasvattajalta, joka on antanut hamsterille hyvät edellytykset elämään ja totuttanut sen kunnolla käsittelyyn. Kasvattajalta hankitun hamsterin suku ja tausta on myös yleisesti tiedossa, terveystiedot kunnossa sekä hamsterin suku rekisteröity tietokantaan.
Hamsterit ry:n hyväksymät viralliset kasvattajat löydät yhdistyksen sivuilla kohdasta Kasvatus – Kasvattajat
Miksi hamsteri?Hamsterit ovat yleisesti rauhallisia ja helppoja seurustelulemmikkejä.
Hamsteri ei arkihoidoltaan vaadi paljoa – kiireisinä päivinä riittää, että sillä on siemenseosta, puhdasta vettä ja puhdas asumus. Hamsteri ulostaa pääasiassa kulmiin tai vessaan, mikäli sillä sellainen on, joten hamsterin asumusta ei tarvitse siivota kokonaan usein, jos vessakulmat pitää siistinä ja asumus on tarpeeksi iso reilulla määrällä kuiviketta.
Hamsterin virikkeinä voi käyttää hyödykseen taloudesta tulevia erilaisia pahveja, kuten elintarvikkeista tulevia pahvilaatikoita ja vessapaperihylsyjä, joissa ei ole muovipinnoitetta jota hamsteri voisi syödä.
Hamsteria voi päästää jaloittelemaan ja tutkimaan ympäristöään valvottuna esimerkiksi sohvalle tai sille hankittuun juoksuaitaukseen, johon voi hankkia erilaisia virikkeitä ja leluja. Hamsterit oppivat usein kiipeämään aitauksesta pois, joten hamsteria tulee pitää koko ulkoilun ajan silmällä.
Hamsterilla on luonnollinen tarve kaivaa koloja, joten sille tulisi luoda myös lemmikkikodissa mahdollisuus kaiveluun tarpeeksi paksulla kuivikekerroksella. Lisäksi hamsteri tarvitsee asumukseensa paljon piiloja, mökkejä ja juoksupyörän luonnollisen liikunnantarpeen täyttämiseksi. Ruuat suositellaan ripottelemaan hamsterille puruun, josta se saa luonnollisesti etsiä ja kaivella niitä.
Hamsterilajeista yleisesti
Syyrianhamsteri on hamsterilajeista yleisin. Syyrianhamsteri on hyvän pohjatyön jälkeen helppo ja kiltti käsitellä ja se sopii hamsterilajeista parhaiten lapsiperheeseen sopivan kokonsa vuoksi. Syyrianhamsteri on hämäräaktiivinen ja sopii parhaiten iltavirkulle ihmiselle – sen voi kuitenkin joissain tapauksissa opettaa heräämään aiemmin luomalla sille selkeät rutiinit esimerkiksi ruokinnan kanssa.
Syyrianhamsterin asumuksen minimikooksi suositellaan 80×40 pohjapinta-alaltaan olevaa terraariota tai muuta korkeareunuksista asumusta, johon saa paljon kuiviketta kaiveluun.
Täysikasvuiselle ja kesylle syyrianhamsterille mahdollisimman suuri asumus on aina parempi, mutta vielä käsittelyyn totuttelevalle poikaselle on hyvä olla rajatumpi tila, jossa pääsee opettelemaan elämää ihmisen kanssa.
Syyrianhamsterista lemmikkinä ja sen tarpeista pääsee lukemaan tarkemmin yhdistyksen sivuilta kohdasta Hamsterit – Syyrianhamsteri – Millainen on syyrianhamsteri?
Kääpiöhamsterilajeista venäjänkääpiöhamsteri talvikko, venäjänkääpiöhamsteri campbelli ja kiinankääpiöhamsteri ovat hyvän pohjatyön jälkeen helposti käsiteltävissä olevia, lapsillekin sopivia lemmikkejä.
Kääpiöhamstereita voi välillä näkyä päiväsaikaan, mutta pääasiassa ne ovat hämäräaktiivisia ja sopivat paremmin iltavirkulle ihmisaelle. Kääpiöhamsteri voi kuitenkin oppia rutiinin esimerkiksi ruokittaessa sitä samaan aikaan joka päivä.
Talvikko ja kiinankääpiöhamsteri ovat erakkoja, campbelli voi tulla toimeen parin tai pienen lauman kanssa.
Venäjänkääpiöhamsteri roborovski on vilkkaampi ja paremmin katselulemmikiksi sopiva laji, eikä se sovellu varsinaisesti käsittelylemmikiksi. Roborovskit voivat tulla toimeen parin tai pienen lauman kanssa ja niiden puuhastelua ja vikkelää menoa on mielenkiintoista seurata asumuksessaan.
Kääpiöhamsterin asumuksen minimikooksi suositellaan 60×40 pohjapinta-alaltaan olevaa terraariota tai muuta korkeareunaista asumusta, johon saa myös paljon kuiviketta kaiveluun.
Pääasiassa isompi asumus on aina parempi, mutta osa kääpiöhamstereista voi ahdistua ja muuttua haastavammaksi käsitellä liian suuressa asumuksessa.
Kääpiöhamstereista lemmikkinä ja niiden tarpeista pääsee lukemaan tarkemmin yhdistyksen sivuilta kohdasta Hamsterit – jokaiselle kääpiöhamsterilajille on omat, niihin syventyvät osionsa.
Hamsterilajeihin yleisesti ja niiden luonnonmukaisiin tarpeisiin pääsee tutustumaan yhdistyksen sivuilla kohdasta Hamsterit – Yleistietoa hamstereista
Mikäli aiheesta herää kysymyksiä, voi yhdistyksen hallitukseen tai virallisiin kasvattajiin olla yhteydessä sähköpostitse, vastaamme kysymyksiin mielellämme.