Näyttelyihin on hyvä valmistautua hyvissä ajoin ennen näyttelyaamua. Hamsterin kunto tulee varmistaa ja kuljetusboksi valmistella hyvin ennen matkaan lähtöä.
Näyttelyihin ilmoittaudutaan yhdistyksen sivuilla olevien ohjeiden mukaan ilmoittautumiskaavakkeella. Ilmoittautuessa hamsterista tulee olla tiedossa laji, nimi, omistaja, sukupuoli, ikä (jos ei tiedossa, arvio), väri (jos tiedossa) sekä turkinlaatu. Näyttelyiden luokkia ovat virallinen luokka sekä pet-luokka, joista voi osallistua joko vain toiseen tai molempiin luokkiin.
Virallisessa luokassa arvostellaan hamsterin ulkomuodollisia ominaisuuksia standardin näkökulmasta, kun taas lemmikkiluokassa arvostellaan hamsterin lemmikki- ja hoidollisia ominaisuuksia.
Näyttelyilmoittautumisen jälkeen saat vahvistukset ilmoittautumisesta sähköpostiisi. Muutamaa päivää ennen näyttelyjä saat myös näyttelynumerot sähköpostitse.
Valmistele hamsteri näyttelyihin tarkastamalla sen kunto muutamaa päivää ennen näyttelyä – ovatko hampaat kunnossa, turkki kunnossa sekä kynnet siistit ja lyhyet.
Kääpiöhamsterin kynnet kasvavat nopeasti ja ne tarvitsevat monesti kynsienleikkauksen ennen näyttelypäivää. Myös syyrianhamsterin kynnet on hyvä tarkistaa, mutta ne kasvavat huomattavasti harvemmin pitkiksi.
Hamsterin kynnet saat leikattua esimerkiksi ottamalla hamsterin kämmenen sisään, pitämällä saman käden peukalolla ja etusormella tassusta kiinni ja leikkaamalla kynnet varovasti yksitellen esimerkiksi pienillä eläinten kynsisaksilla. Kynnet tulisi olla tasaisesti leikatut, eikä niiden tule pistellä hamsterin ollessa kädessä.
Hamsterin turkin tulisi olla suora ja pehmeä. Pitkäkarvaisella syyrianhamsterilla voi joutua oikomaan takkuja esimerkiksi pienen lemmikeille tarkoitetun kamman avulla.
Mikäli kääpiöhamsterin karva on kuivan tai rasvaisen näköinen tai karvapeite lohkeilee, voi sille lisätä asumukseen pesulaatikon, jossa on kylpyhiekkaa, jossa se voi itse hoitaa turkkiaan.
Viralliseen luokkaan vietäessä hamsterin hännän tulisi olla suora. Häntä voi olla perinnöllisesti taittunut, jolloin mutka on ollut hamsterin hännässä poikasesta asti, tai hamsteri on voinut murtaa sen kiipeillessään vanhemmallakin iällä, joten häntä kannattaa tarkastaa aina ennen näyttelyyn lähtöä. Häntämutka on virallisessa luokassa hylkäävä virhe, joskin hamsterin voi kuitenkin taittuneella hännälläkin viedä hakemaan arvostelut muista ominaisuuksistaan. Häntämutkan omaava hamsteri ei kuitenkaan saa virallisessa luokassa lopullisia pisteitä eikä sitä voida palkita.
Pet-luokassa ei arvostella hamsterin standardiominaisuuksia, joten pet-luokassa häntämutka hamsterilla ei haittaa.
Myös hamsterin terveydentila tulee tarkastaa – hamsterilla ei tule olla näyttelyyn viedessä ihorikkoja tai arpia, kuten ei myöskään kasvaimia tai muita sairauksia. Hamsterin silmien tulee olla siistit eikä nenä saa vuotaa. Myös suunpielien tulee olla siistit ja kuivat eikä hamsteri saisi kuolata. Mikäli hamsteri oireilee millään tavalla tai esimerkiksi aivastelee, ei sitä tule viedä näyttelyyn.
Mikäli hamsterilta, sen asumuksesta tai taloudesta löytyy loisia tai tuhohyönteisiä, kuten jauhokoisia, ei hamsteria tulisi viedä näyttelyyn.
Kun hamsterin kunto on tarkastettu, voit alkaa valmistelemaan sen kuljetusboksia näyttelypäiväksi.
Syyrianhamsterin ja roborovskin kuljetusboksin mittojen tulee olla 30x20x20 cm, esimesrkiksi Ferplast koko L, yksittäisen kääpiöhamsterin boksin 23x15x16 cm, esimerkiksi Ferplast koko M ja kaverin kanssa olevan 30x20x20 cm.
Samaan näyttelyyn vietävät, yhdessä asuvat hamsterit voivat olla samassa kuljetusboksissa, kunhan hamstereilla on ne toisistaan erottavia tuntomerkkejä, jotka voi tarvittaessa merkata näyttelyboksiin numeron viereen.
Kuljetusboksiin tulee laittaa reilusti puhdasta kuiviketta, n. 1/3 osa boksin korkeudesta, sekä pesäntekomateriaaliksi reilusti wc- tai talouspaperia. Hamsterille laitetaan kuljetusboksiin suoraan puruihin tarpeeksi siemenseosta päivän ajaksi ja nesteen lähteeksi iso pala kurkkua tai muuta nestepitoista vihannesta.
Kuljetusboksiin ei tule laittaa painavia esineitä, kuten mökkejä tai ruoka-astiaa, sillä ne voivat olla kuljettaessa vaarallisia. Tuomarin tulee myös saada hamsteri kuljetusboksista käteen ilman ylimääräisiä esteitä.
Juomapullo vuotaa helposti päivän aikana kuljetusboksiin ja on tuomarin edessä hamsteria ottaessa kuljetusboksista, joten nesteenlähteeksi tulisi laittaa sen sijaan nestepitoista syötävää.
Kun saat näyttelynumerot sähköpostiisi, voit joko tulostaa ja teipata ne tai kirjoittaa käsin selkeällä käsialalla boksin kannen keskelle näkyvään paikkaan. Esimerkiksi teippiin tussilla kirjoitettu numero näkyy hyvin. Mikäli laumassa eläviä hamstereita on useampi samassa boksissa, voi numeroiden perään kirjoittaa niistä parilla sanalla tuntomerkit.
Kuljetusboksiin ei tule kirjoittaa mitään muita eläimen tai omistajan tuntomerkkejä, kuten nimeä. Kuljetusboksissa ei tule myöskään olla mitään koristeluja, joista hamsterin tai sen omistajan voi tunnistaa.
Tuomareilla lukee tuomarilistoissa hamsterin ikä, sukupuoli ja väri, jotka tuomari näkee ennen arvostelua. Muut hamsterin tuntomerkit tuomari saa tietää vasta palkintoja jakaessa.
Näyttelykutsussa tai -kirjeessä lukee näyttelyn osoite, eläinten vastaanottoaika sekä arvostelujen alkamisaika. Olethan aamulla ajoissa ennen arvostelujen alkamista näyttelypaikalla. Näyttelypaikalla saat toimintaohjeet eläimen sijoittamiseen pöydälle, sekä näyttelypäivän kulkuun.
Näyttelyyn lähtiessä sinulla siis tulee olla tärkeimpänä mukana ohjemittojen mukainen numeroitu kuljetusboksi, josta löytyy paljon kuiviketta, pesäntekomateriaalia, siemenseosta, nestepitoista ruokaa sekä näyttelyyn ilmoitettu, terve hamsteri.
Tervetuloa näyttelyihin!