Mikä on syyrianhamsteri?
Syyrianhamsteri (Mesocricetus auratus) on pieni, n. 160-220 grammaa painava jyrsijä. Syyrianhamsteri tunnetaan myös nimellä kultahamsteri ja harrastajien toimesta vielä tutummin syrkkinä. Syyrianhamsteri on erakko, eikä näin ollen viihdy lajitoverin seurassa.
Syyrianhamsterin keski-ikä on 1,5-2,5 vuotta. Syyrianhamsteri on suhteellisen terve lemmikki, eikä sillä ole yleisiä perussairauksia.
Syyrianhamsteri lemmikkinä
Syyrianhamsteri on yöeläin, joten se soveltuu parhaiten iltaihmiselle lemmikiksi. Mikäli hamsteri on iltauninen, sen voi usein opettaa kuitenkin rutiineihin, kuten ruoka-aikaan tai yhteiseen seurusteluun aina tiettyyn kellonaikaan. Hamsteria ei tulisi jatkuvasti herättää uniltaan seurustelemaan, mutta hamsterin kunto tulisi tarkistaa päivittäin.
Syyrianhamsterin kanssa voi viettää aikaa seuraillen sen touhuja, pitämällä sylissä tai esimerkiksi tekemällä turvallisen juoksuaitauksen johon hamsterin voi satunnaisesti päästää jaloittelemaan ja tutkimaan asumuksen ulkopuolelle. Hamsteria ei tulisi kuitenkaan päästää vapaaksi asuntoon varmistamatta ensin tarkasti, että asunnossa ei ole pako- tai piilopaikkoja, kuten sokkeleita joiden taakse pieni eläin voisi päästä. Hamsteri on saaliseläin ja kooltaan pieni, joten sitä ei tulisi myöskään päästää kontaktiin muiden kotieläinten kanssa.
Mikäli hamsteri ei tule kädelle itse tai jännittää asumukseensa tulevaa kättä, sen voi nostaa asumuksesta esimerkiksi rasian tai kuljetusboksin kannen avulla, johon hamsterin voi ohjata lempeästi kädellä. Asumuksen ulkopuolella hamsterin tulee olla kiltti ja rauhallinen käsitellä. Sen voi kunnon tarkastamiseksi esimerkiksi kääntää kämmenellä selälleen, jolloin voi olla helpompi tarkastaa hamsterin kynnet ja hampaat. Tähän hamsteri olisi hyvä opettaa rutiininomaisesti.
Terveen hamsterin ei kuulu purra, ellei se säikähdä tai ole kipeä. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi käden laittaminen hamsterin pesään sen nukkuessa tai liian korkealta putoaminen. Hamsterin kanssa puuhatessa tulisi pitää huolta, että hamsteri ei pääse putoamaan muutamaa kymmentä senttiä korkeammalta varsinkaan kovalle alustalle.
Hamsteria ei tulisi viedä lainkaan ulkoilemaan, sillä ulkona olevat eläimet, kuten kissat ja linnut, voivat olla hamsterille vaaraksi. Myös suora auringonpaiste, tuuli, kylmä ja kostea ilma voivat olla hamsterille haitallisia ja vaikuttaa sen terveyteen.
Jos hamsteria kuljetetaan esimerkiksi eläinlääkäriin tai näyttelyihin, tulisi hamsterilla olla sille oikean kokoinen turvallinen ja ehjä kuljetuslaatikko. Kuljetuslaatikossa tulisi olla puhdasta kuivitetta, pesämateriaalia pehmikkeenä eli esimerkiksi wc-paperia sekä kuivaruokaa ja tuoretta vesipitoista tuoreruokaa nesteen lähteenä. Tämmöisenä toimii hyvin esimerkiksi pikkurillin paksuinen viipale kurkkua. Kuljetuslaatikkoon voi antaa hamsterille kuivaa pahvia jyrsittäväksi kuljetuksen ajaksi. Juomapulloa tai painavia esineitä esimerkiksi mökkiä ei kuulu asettaa kuljetuslaatikkoon eläimen turvallisuuden takia. Äkillisessä jarrutuksessa tai muussa äkillisessä liikkeessä painava tavara voi loukata hamsteria. Talvella ja kylmällä ilmalla kuljetuslaatikko tulee suojata kylmältä ja varmistua, että eläin ei pääse altistumaan kylmälle. Kuljetuslaatikon voi pakata esimerkiksi kestokassiin, johon voi kuljetuslaatikon ympärille asetella vilttejä lämmittämään eläintä.
Ruokinta
Syyrianhamsterin pääasiallinen ravinto on laadukas siemenseos. Siemenseosta tulee olla tarjolla jatkuvasti ja sen on oltava ravintoarvoiltaan monipuolista. Syyrianhamsterin siemenseoksen ravintoarvoissa tulisi olla proteiinia 16-22%, raakarasvaa 5-8% ja kuitua 10,5%. Suosittelemme ostamaan valmiin laadukkaan, syyrianhamstereille tarkoitetun seoksen, jotta hamsteri saa kaikki tarvittavat ainesosat oikeassa suhteessa. Seoksessa ei tulisi olla turhia säilöntä- tai väriaineita.
Hamsterilta tulee löytyä juomapullo tai turvallinen vesiastia, jonka vesi tulisi vaihtaa päivittäin. Vesiastia ei saa olla liian iso, jotta hamsteri ei mahdu vesiastiaan ja pääse kastumaan.
Lisäksi hamsterille voi antaa kohtuullisissa määrin, esimerkiksi muutaman kerran viikossa, monipuolisesti tuoreita tai kuivattuja vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä sekä proteiinin lähteinä eläinkunnan tuotteita, kuten kuivattuja hyönteisiä, raakaa tai kypsennettyä lihaa sekä kananmunaa. Hamsterille voi antaa myös yrttejä sekä erilaisia ulkoa kerättäviä tuoreita kasvikunnan tuotteita, kuten voikukkia, mustikanvarpuja ja yleisesti ihmisillekin sopivia marjoja.
Kielletyt ruoka-aineet
- Hamsterille ei tule syöttää tuotteita joita on maustettu tai suolattu. Hamsterin ruokavalioon ei myöskään kuulu sokeri, makeiset tai muut keinotekoiset tuotteet.
- Maitotuotteet
- Kiellettyjä kasvikunnan tuotteita mm.
- Sitrushedelmät
- Sipulikasvit (sipuli, ruohosipuli, vihersipuli, valkosipuli yms)
- Suklaa
- Chili
- Tomaatin lehdet
- Sienet
- Munakoiso
- Hevoskastanja
- Purjo
- Raparperin lehdet
- Tmmenterho
- Tammi
- Tarhapapu
- Aloe Vera
Mikäli et ole varma jonkin ruuan tai ruoka-aineen sopivuudesta hamsterille, varmistathan asian ennen sen tarjoamista hamsterille.
Turvallinen asumus
Syyrianhamsterin asumuksen suosituskoko on vähintään 80*40*40cm. Asumukseksi suositellaan terraariota tai muuta asumusta, johon mahtuu tarpeeksi iso kerros purua eikä hamsteri pääse putoamaan korkealta tai jyrsimään kaltereita. Hamsterin asumus on hyvä siivota 2-3 viikon välein, siivousaikaa voi hieman pidentää siivoamalla asumuksesta pissanurkat tai vessat useammin.
Syyrianhamsterin asumuksesta tulisi löytyä juomapullo tai -astia, pesämökki ja muuta tilaa piiloutua sekä tarpeeksi suuri juoksupyörä. Juoksupyörän suosituskoko on n. 28cm, jotta hamsteri pääsee juoksemaan pyörässä selkä suorana.
Hamsterit pitävät kaivelusta, joten asumuksessa suositellaan olevan 10-20cm kuiviketta johon on hamsterin on mahdollista kaivautua ja muodostaa tunneleita. Hamsterit mielellään myös kiipeilevät ja tutkivat ympäristöään pinnalla, joten asumuksessa olisi hyvä olla hamsterille myös muita virikkeitä, mökkejä ja piiloja joiden päällä voi kiipeillä turvallisesti, kuitenkaan putoamatta korkealta. Hamstereille sopivia materiaaleja ovat mm. puiset, keraamiset sekä pahviset virikkeet, kuten puumökit, saviruukut sekä pahvilaatikot ja -rullat. Eläinkaupoissa myydään myös hamstereille soveltuvia heinästä ja oljesta tehtyjä mökkejä ja muita virikkeitä. Huomioithan eläimen koon virikkeitä hankkiessa. Mökkien ja muiden piilopaikkojen suuaukko ei saa olla liian pieni, jotta hamsteri ei jää jumiin. Hamsterille saa antaa myös oksia jyrsimiseen ja kiipeilyyn, kunhan ne ovat hamstereille sopivasta puusta otettu.
Hamsterit pissaavat pääasiassa asumuksen nurkkiin, joten hamsterin voi opettaa sisäsiistiksi asettamalla nurkkaan vessa-astian johon laittaa joko kuiviketta tai esimerkiksi puupellettiä.
Hamstereilla yleisesti käytettyjä kuivikkeita ovat kutterinpuru, hamppukuivike, haapahake, puu- ja olkipelletti sekä paperikuivike. Osa kuivikkeista voi aiheuttaa allergiaoireita joko eläimelle tai hoitajalle, joten mikäli huomaat eläimellä allergiaoireita uuden kuivikkeen käyttöönoton yhteydessä, tilanteen saa rauhoittumaan pääasiassa vaihtamalla kuivike allergisoimattomaan, kuten paperipellettiin.
Hamsteri rakentaa itselleen mielellään pehmeän ja turvallisen pesän jossa nukkua, joten hamsterin asumuksesta tulisi löytyä materiaalia myös pesän tekoon, esimerkiksi joko revittyä wc- tai talouspaperia tai heinää. Eläinkaupoissa myytävät pesävanut voivat olla hamsterille haitallisia.
Terveys
Syyrianhamsteri on suhteellisen terve laji. Syyrianhamsterilla voi kuitenkin myös esiintyä varsinkin iän karttuessa sairauksia, kuten cushingia, kohtutulehdusta, kasvaimia tai hengitystieinfektioita. Hamsterin karva voi myös harventua ja iho hilseillä tai siihen voi ilmestyä mustia pisteitä. Mikäli näin tapahtuu, kyseessä voi olla ulkoloinen, kuten hilsepunkki. Loiset ovat hamstereilla suhteellisen harvinainen mutta ilmaantuessaan ikävä vaiva.
Syyrianhamsterin tulee olla kesy ja ympäristöstään kiinnostunut. Kovasti säikähtänyt hamsteri voi pelottavassa tilanteessa rääkyä, mutta jos hamsteri pitää jatkuvasti ääntä tai on apaattinen, voi se olla merkki sairastumisesta. On myös syytä huolestua, mikäli hamsteri alkaa puremaan käsitellessä.
Tällaisten oireiden ilmaantuessa tulisi konsultoida eläinlääkäriä mahdollisimman pian. Hamsterin yleiskunto voi oireiden ilmaantuessa huonontua nopeastikin.
Syyrianhamsterin kynnet ja hampaat pysyvät pääasiassa kunnossa itsestään, hamsterille olisi kuitenkin hyvä tarjota kovaa jyrsittävää sekä kynsiä kuluttavaa materiaalia, kuten asumukseen turvallisesti aseteltuja saviruukkuja tai kiviä.
Mikäli kynsille tulee leikkauksen tarve, ne voi leikata varovasti pienillä kynsisaksilla joko pitämällä hamsteria kämmenellä ja pitämällä samalla tassua sormien välissä, tai kääntämällä sen kämmenellä selälleen pitäen samalla kahdella sormella tassusta kiinni. Syyrianhamsterin alaetuhampaat ovat luonnostaan pitkät eikä niillä usein ole lyhentämisen tarvetta. Joskus etuhampaat kuitenkin voivat varsinkin hamsterin ikääntyessä kasvaa pitkiksi, jolloin ne tulisi käydä lyhentämässä eläinlääkärillä tai pyytää apua asiantuntevalta kasvattajalta.