Millainen on cämpsy?

Venäjänkääpiöhamsteri campbelli 

Venäjänkääpiöhamsteri campbelli (phodopus campbelli) on pieni, n. 50-80 grammaa painava jyrsijä. Vkh campbelli tunnetaan lyhyemmin ja tutummin campbellina. Joskus harrastajien puheessa saattaa törmätä myös sanontaan cämpsy. Samaa sukupuolta olevia campbelleja voidaan asuttaa pareittain tai pienessä laumassa. On kuitenkin mahdollista, että yhteiselo ei aina suju, joten tulee varautua tarvittaessa erottamaan hamsterit omiin asumuksiin. 

Campbellin keski-ikä on 1,5-2 vuotta. Pääosin campbellit ovat terveitä lemmikkejä, niillä tavataan kuitenkin muutamia erilaisia sairauksia, mutta nämä eivät aina vaikuta lemmikkihamsterin elämänlaatuun. 

Campbelleilla on useita erilaisia värityksiä, kuvioita ja jopa muutamia erilaisia turkkimuunnoksia. 

Campbelli lemmikkinä 

Hamsteri on yöeläin, joten se soveltuu parhaiten lemmikiksi iltavirkulle, joka viihtyy iltaisin hereillä. 

Mikäli hamsteri on iltauninen, sen voi usein opettaa kuitenkin rutiineihin, kuten ruoka-aikaan tai yhteiseen seurusteluun aina tiettyyn kellonaikaan. Hamsteria ei tulisi kuitenkaan jatkuvasti herättää uniltaan seurustelemaan, mutta hamsterin kunto tulisi tarkistaa päivittäin. 

Campbellin kanssa voi viettää aikaa seuraillen sen touhuja tai pitämällä sylissä. Mikäli kääpiöhamsterin haluaa pieneksi hetkeksi päästää juoksentelemaan, on paras vaihtoehto tähän rajattu huone tai pieni aitaus, josta löytyy eläimelle mahdollisuus piiloutua eli esimerkiksi pesämökki. Aitauksessa tai huoneessa juoksuttaminen voi olla eläimelle myös stressaavaa, joten tätä ei pitäisi tehdä usein tai pitkiä aikoja kerrallaan. Jos eläin yrittää etsiä itselleen piilopaikkaa tai reittiä pois, voi se olla merkki siitä, että eläin ei tunne oloaan turvalliseksi ja voi olla stressaantunut. Tällöin olisi hyvä harkita, kannattaako eläintä juoksuttaa vapaana jatkossa. Tilan tulee olla täysin turvallinen, eikä esimerkiksi sokkeleita, huonekaluja tai muita, johon eläin yllättäen mahtuisi piiloon. Jos et pysty varmistumaan tilan turvallisuudesta, voi juoksutuksen jättää välistä ja käsitellä eläintä sylissä. Asumuksen siivouksen ajan hamsteria voi pitää myös kuljetuslaatikossa. 

Hamsteri on saaliseläin ja kooltaan pieni, joten sitä ei tulisi myöskään päästää kontaktiin muiden kotieläinten kanssa. 

Hamsteria tulisi kotiutumisesta lähtien käsitellä päivittäin, jotta hamsterin mahdolliset viat ja vaivat voi heti havaita. Mikäli hamsteri ei tule kädelle itse tai jännittää asumukseensa tulevaa kättä, sen voi nostaa asumuksesta esimerkiksi rasian, pahvisen putken tai kuljetusboksin kannen avulla, johon hamsterin voi ohjata lempeästi kädellä. Asumuksen ulkopuolella hamsterin tulee olla kiltti ja rauhallinen käsitellä. Sen voi kunnon tarkastamiseksi esimerkiksi kääntää kämmenellä selälleen, jolloin voi olla helpompi tarkastaa hamsterin kynnet ja hampaat. Tähän hamsteri olisi hyvä opettaa rutiininomaisesti. 

Hamsterin voi nostaa pois asumuksesta esimerkiksi talouspaperirullan tai kauhan avulla, johon hamsterin voi opettaa menemään itse.

Campbellien olemuksessa ja luonteessa ei yleisesti ole isoa eroa sukupuolien välillä. Terveen hamsterin ei kuulu purra, ellei se säikähdä tai ole kipeä. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi käden laittaminen hamsterin pesään sen nukkuessa tai liian korkealta putoaminen. Campbelli lajina on usein reviiritietoinen, joten hamsteri voi puolustaa asumustaan esimerkiksi näykkäämällä sormesta. Campbelli on hyvä nostaa asumuksesta kuljetuslaatikkoon tai syliin esimerkiksi pahviputken avulla ennen eläimeen koskemista. Jos campbelli puree tai näykkii useasti, voi olla hyvä konsultoida osaavaa harrastajaa tai kasvattajaa asialla.

Hamsterin kanssa puuhatessa tulisi pitää huolta, että hamsteri ei pääse putoamaan. 

Hamsteria ei tulisi viedä lainkaan ulkoilemaan, sillä ulkona olevat eläimet, kuten kissat ja linnut, voivat olla hamsterille vaaraksi. Myös suora auringonpaiste, tuuli, kylmä ja kostea ilma voivat olla hamsterille haitallisia ja vaikuttaa sen terveyteen. 

Hamsterin kuljetus 

Jos hamsteria kuljetetaan esimerkiksi eläinlääkäriin tai näyttelyihin, tulisi hamsterilla olla sille oikean kokoinen turvallinen ja ehjä kuljetuslaatikko. Kuljetuslaatikossa tulisi olla puhdasta kuivitetta, pesämateriaalia pehmikkeenä eli esimerkiksi wc-paperia sekä kuivaruokaa ja tuoretta vesipitoista tuoreruokaa nesteen lähteenä. Tämmöisenä toimii hyvin esimerkiksi pikkurillin paksuinen viipale kurkkua. Kuljetuslaatikkoon voi antaa hamsterille kuivaa pahvia jyrsittäväksi kuljetuksen ajaksi. Juomapulloa tai painavia esineitä esimerkiksi mökkiä ei kuulu asettaa kuljetuslaatikkoon eläimen turvallisuuden takia. Äkillisessä jarrutuksessa tai muussa äkillisessä liikkeessä painava tavara voi loukata hamsteria.

Talvella ja kylmällä ilmalla kuljetuslaatikko tulee suojata kylmältä ja varmistua, että eläin ei pääse altistumaan kylmälle. Kuljetuslaatikon voi pakata esimerkiksi kestokassiin, johon voi kuljetuslaatikon ympärille asetella vilttejä lämmittämään eläintä. Erityisen lämpimällä säällä hamsterin kuljetusta olisi hyvä välttää. Mikäli kuljetus täytyy suorittaa, tulee varmistaa, että eläimelle ei tule kuuma. Autossa voi pitää ilmastointia päällä tai muuten viilentää ilmaa. Kuljetuslaatikon ulkopuolelle voi myös laittaa suljetun ison vesipullon, jotta eläin pysyisi sopivan viileänä. Mikäli eläintä kuljetetaan aurinkoisella ja lämpimällä säällä, tulee hamsterilla kuitenkin olla kuiviketta ja pehmikettä kuljetuslaatikossa. Suoralle jatkuvalle auringonpaisteelle ei eläintä tulisi altistaa. 

Campbellille sopivan kokoinen kuljetuslaatikko on 23x15x16 cm, esimerkiksi Ferplast koko M. Myös hieman isommassa esimerkiksi Ferplastin L kokoisessa kuljetuslaatikossa voi kuljettaa campbellia. Liian iso kuljetuslaatikko voi olla kuitenkin turvallisuusriski. Asumuksessa ei tule kuljettaa hamsteria vaan kuljetukselle tulisi olla aina erillinen oikean kokoinen kuljetuslaatikko. 

Campbellien asutus pareittain tai laumana 

Campbelleja on mahdollista asuttaa pareittain tai pienessä laumassa. Tässä tulee kuitenkin huomioida useita eri asioita. Onko eläimet varmasti samaa sukupuolta, onhan ne terveitä. Onko campbellit asuneet kauan yksin tai ovatko ne jo aikuisia. Mitä jos koko ikänsä yhdessä asuneet campbellit eivät enää tulekaan toimeen, onko osaamista ymmärtää milloin hamsterit pitää erottaa ja onko siihen resursseja. 

Useampaa hamsteria yhdessä asuttaessa tulee olla varma, että yksilöt ovat samaa sukupuolta ja terveitä.

Kipeä ja sairas eläin voi olla aggressiivinen ja sairastuttaa myös kaverinsa. Kasvattajilta voi campbellia ostaessa kysyä, onko kasvattajalla tarjota paria tai pientä laumaa, mikäli sellaista lemmikiksi etsii. Campbelli pärjää myös yksin asutettuna. Usein poikuesisaruksia on helpompi asuttaa yhdessä, sillä niitä ei ole erotettu toisistaan ja ne ovat aina eläneet yhdessä. Luovutusikäisiä tai muuten nuoria campbelleja on mahdollista yrittää tottumaan toisiinsa, mutta keskenään aikuisia campbelleja ei suositella yhdistämään pari- tai laumatovereihin. Kauan yksin asunut campbelli on usein jo tottunut yksin asumiseen ja voi stressata ja puolustaa reviiriään, jos sitä yritetään asuttaa muiden yksilöiden kanssa. 

Campbelleja ei tule siis vain omasta halusta yhdistää lajitoverin kanssa. Myöskään pareja tai laumoja ei tule keskenään sekoittaa tai vaihdella eläimiä pareistaan. Kasvattajat voivat yhdistää nuoria yksilöitä asumaan laumana tai pareina, mutta omaa yhdistämistä ei suosita, sillä se ei ole pakollista. Campbellit pärjäävät hyvin yksinkin, joten tarvetta yksin asuvaa toisen kanssa yhdistämiselle ei ole. Jotkut yksilöt eivät tule edes poikuesisaruksiensa kanssa toimeen. 

Ruokinta 

Campbellin pääasiallinen ravinto on laadukas siemenseos. Siemenseosta tulee olla tarjolla jatkuvasti ja sen on oltava ravintoarvoiltaan monipuolista. Kääpiöhamsterin siemenseoksen ravintoarvoissa tulisi olla proteiinia 15-20%, raakarasvaa 5-10% ja kuitua 8-11%. Suosittelemme ostamaan valmiin laadukkaan, kääpiöhamstereille tarkoitetun seoksen, jotta hamsteri saa kaikki tarvittavat ainesosat oikeassa suhteessa. Seoksessa ei tulisi olla turhia säilöntä- tai väriaineita. Kääpiöhamstereiden diabetesriskin vuoksi ruokinassa tulisi välttää turhia sokereita. 

Hamsterilta tulee löytyä juomapullo tai turvallinen vesiastia, jonka vesi tulisi vaihtaa päivittäin. Vesiastia ei saa olla liian iso, jotta hamsteri ei mahdu vesiastiaan ja pääse kastumaan. 

Lisäksi hamsterille voi antaa kohtuullisissa määrin, esimerkiksi muutaman kerran viikossa, monipuolisesti tuoreita tai kuivattuja vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä sekä proteiinin lähteinä eläinkunnan tuotteita, kuten kuivattuja hyönteisiä, raakaa tai kypsennettyä lihaa sekä kananmunaa. Hamsterille voi antaa myös yrttejä sekä erilaisia ulkoa kerättäviä tuoreita kasvikunnan tuotteita, kuten voikukkia, mustikanvarpuja ja yleisesti ihmisillekin sopivia marjoja. Ulkoa kerätyt tuoreruoat tulee aina pestä huolellisesti ja ne tulisi kerätä alueelta, jossa ei ole suurta liikennettä. 

Kielletyt ruoka-aineet 

  • Hamsterille ei tule syöttää tuotteita joita on maustettu tai suolattu. Hamsterin ruokavalioon ei myöskään kuulu sokeri, makeiset tai muut keinotekoiset tuotteet. 
  • Maitotuotteet
  • Kiellettyjä kasvikunnan tuotteita ovat mm.
  • Sitrushedelmät
  • SIpulikasvit (sipuli, ruohosipuli, vihersipuli, valkosipuli yms)
  • Suklaa
  • Chili
  • Tomaatin lehdet
  • Sienet
  • Munakoiso
  • Hevoskastanja
  • Purjo
  • Raparperin lehdet
  • Tammenterho
  • Tammi
  • Tarhapapu
  • Aloe Vera

Mikäli et ole varma jonkin ruuan tai ruoka-aineen sopivuudesta hamsterille, varmistathan asian ennen sen tarjoamista hamsterille. 

Turvallinen asumus 

Campbellin asumuksen suosituskoko on vähintään 60*40*30cm. Asumukseksi suositellaan terraariota tai muuta korkeareunaista asumusta, johon mahtuu tarpeeksi iso kerros purua eikä hamsteri pääse putoamaan korkealta tai jyrsimään kaltereita.

Pääasiassa isompi asumus on aina parempi, mutta osa kääpiöhamstereista voi ahdistua ja muuttua haastavammaksi käsitellä liian suuressa asumuksessa.

Kääpiöhamsterin asumuksesta tulisi löytyä juomapullo tai -astia, pesämökki ja muuta tilaa piiloutua sekä tarpeeksi suuri juoksupyörä. Juoksupyörän suosituskoko on n. 20cm, jotta hamsteri pääsee juoksemaan pyörässä selkä suorana. Juoksupyörän ei tulisi olla metallista verkkoa tai kalteria, sillä hamsteri herkästi loukkaa itsensä metallisen juoksupyörän kanssa. 

Huomioithan, että jos campbelleja asuu usempi samassa asumuksessa, ei juoksupyörää tule asettaa asumukseen sen ollessa turvallisuusriski useamman eläimen samanaikaisessa käytössä. 

Hamsterit pitävät kaivelusta, joten asumuksessa suositellaan olevan 10-20cm kuiviketta johon on hamsterin on mahdollista kaivautua ja muodostaa tunneleita. Hamsterit mielellään myös kiipeilevät ja tutkivat ympäristöään pinnalla, joten asumuksessa olisi hyvä olla hamsterille myös muita virikkeitä, mökkejä ja piiloja joiden päällä voi kiipeillä turvallisesti, kuitenkaan putoamatta korkealta. Hamstereille sopivia materiaaleja ovat mm. puiset, keraamiset sekä pahviset virikkeet, kuten puumökit, saviruukut sekä pahvilaatikot ja -rullat. Eläinkaupoissa myydään myös hamstereille soveltuvia heinästä ja oljesta tehtyjä mökkejä ja muita virikkeitä. Huomioithan eläimen koon virikkeitä hankkiessa. Mökkien ja muiden piilopaikkojen suuaukko ei saa olla liian pieni, jotta hamsteri ei jää jumiin. Hamsterille saa antaa myös oksia jyrsimiseen ja kiipeilyyn, kunhan ne ovat hamstereille sopivasta puusta otettu. 

Hamsterin asumusta sisustaessa vain mielikuvitus on rajana ja muunmuassa luonnonmukaiset virikkeet ovat hamsterille aina mieluisia

Ulkoa otetut oksat on hyvä pakastaa tai uunittaa loisriskin minimoimiseksi. 

Hamsterit pissaavat pääasiassa asumuksen nurkkiin, joten hamsterin voi opettaa sisäsiistiksi asettamalla nurkkaan vessa-astian johon laittaa joko kuiviketta tai esimerkiksi puupellettiä. Hamsterin asumus on hyvä siivota 2-3 viikon välein, siivousaikaa voi hieman pidentää siivoamalla asumuksesta pissanurkat tai vessat useammin. 

Hamstereilla yleisesti käytettyjä kuivikkeita ovat kutterinpuru, hamppukuivike, haapahake, puu- ja olkipelletti sekä paperikuivike. Osa kuivikkeista voi aiheuttaa allergiaoireita joko eläimelle tai hoitajalle, joten mikäli huomaat eläimellä allergiaoireita uuden kuivikkeen käyttöönoton yhteydessä, tilanteen saa rauhoittumaan pääasiassa vaihtamalla kuivike allergisoimattomaan, kuten paperipellettiin. 

Hamsteri rakentaa itselleen mielellään pehmeän ja turvallisen pesän jossa nukkua, joten hamsterin asumuksesta tulisi löytyä materiaalia myös pesän tekoon, esimerkiksi joko revittyä wc- tai talouspaperia tai heinää. Eläinkaupoissa myytävät pesävanut voivat olla hamsterille haitallisia.

Kääpiöhamsterit tarvitsevat myös kylpyhiekkaa turkin puhtaana pitoon. Kylpyhiekan voi antaa eläimelle astiassa suoraan asumukseen. Liian hienojakoista hiekkaa tulee välttää, sillä hiekka voi pölytä herkästi. 

Hamsteri peseytyy hiekassa siinä pyörimällä.

Jotkut kääpiöhamsterit eivät ymmärrä käyttää kylpyhiekkaa. Kyseisten yksilöiden kohdalla turkki usein rasvottuu eikä asumuksessa oleva kylpyhiekka auta, voi tällöin sormin ripoitella varoen pienen määrän hiekkaa hamsterin turkkiin kun turkki alkaa näyttämään rasvaiselta. 

Terveys 

Venäjänkääpiöhamsteri campbelli on suhteellisen terve laji. Campbelleilla voi kuitenkin myös esiintyä varsinkin iän karttuessa sairauksia, kuten kasvaimia tai hengitystieinfektioita. Hamsterin karva voi myös harventua ja iho hilseillä tai siihen voi ilmestyä mustia pisteitä. Mikäli näin tapahtuu, kyseessä voi olla ulkoloinen, kuten hilsepunkki. Loiset ovat hamstereilla suhteellisen harvinainen mutta ilmaantuessaan ikävä vaiva. 

Venäjänkääpiöhamsteri talvikoilla ja -campbelleilla on havaittu vuonna 2023 RFE silmäsairautta. Red fat eye on kivulias sairaus hamstereille ja samalla heikentää eläimen elämänlaatua. RFE:n voi huomata nostamalla hamsterin silmäluomea ja silmässä näkyy laaja punainen ja jopa rasvainen alue. RFE:n omavaa hamsteria ei tule käyttää kasvatuksessa. 

Kääpiöhamstereilla on myös riski sairastua diabetekseen. Yleisesti hyvällä ruokinalla olevalle yksilölle ei tule elämänsä aikana mitään, mutta riski on olemassa. Ruokinnassa tulee välttää sokerisia ainesosia ja muita herkkuja, jotka sisältävät reilusti luonnollista tai lisättyä sokeria. 

Yleisiä oireita diabeteksessä on lisääntyvä juominen ja virtsaaminen. Usein diabetesta sairastavan hamsterin virtsa haisee terveen eläimen virtsaan verraten pistävältä, jopa hieman makealta ja vahvalta. Diabetes on mahdollista myös testata virtsasta glukoositestillä. 

Campbellin tulee olla kesy ja ympäristöstään kiinnostunut. Kovasti säikähtänyt hamsteri voi pelottavassa tilanteessa rääkyä, mutta jos hamsteri pitää jatkuvasti ääntä tai on apaattinen, voi se olla merkki sairastumisesta. On myös syytä huolestua, mikäli hamsteri alkaa puremaan käsitellessä. 

Tällaisten oireiden ilmaantuessa tulisi konsultoida eläinlääkäriä mahdollisimman pian. Hamsterin yleiskunto voi oireiden ilmaantuessa huonontua nopeastikin. 

Venäjänkääpiöhamstereilla (talvikko, campbelli ja roborovski) on vatsassaan hajurauhanen, jota ne käyttävät reviirinsä merkitsemiseen. Rauhasesta ei kuulu lähteä erityisen pahaa hajua, mutta etenkin uroksilla se voi erittää kellertävää, rasvaista ”talia”. Tali voi liata vatsaturkkia kellertäväksi ja kerääntyä kovaksi massaksi rauhasen kohdalle. Hajurauhasta voi varovasti vedellä kastellulla vanupuikolla puhdistaa, mutta jos lika on jumissa, voi vanupuikon pään kastaa rypsiöljyyn ja varovasti yrittää pehmittää likaa. Likaa ei kuitenkaan saa väkisin irroittaa. 

Kääpiöhamsterin hampaat pysyvät pääasiassa kunnossa itsestään, hamsterille olisi kuitenkin hyvä tarjota kovaa jyrsittävää sekä kynsiä kuluttavaa materiaalia, kuten asumukseen turvallisesti aseteltuja saviruukkuja tai kiviä. 

Kääpiöhamstereiden kynnet tulee leikata niiden kasvaessa liian pitkiksi. Kun kynsien päässä näkyy pidempi vaalea osuus, joka alkaa herkästi kaartumaan on aika leikata hamsterin kynnet. 

Kun kynsille tulee leikkauksen tarve, ne voi leikata varovasti pienillä kynsisaksilla joko pitämällä hamsteria kämmenellä ja pitämällä samalla tassua sormien välissä, tai kääntämällä sen kämmenellä selälleen pitäen samalla kahdella sormella tassusta kiinni. Jos kynsien leikkaus ei onnistu kotona voi läheisiltä eläinkaupoilta tai eläinlääkäriltä kysyä apua. Myös monet kasvattajat ja harrastajat tarjoavat apua kynsien leikkauksessa. 

Joskus kääpiöhamstereiden etuhampaat kuitenkin voivat varsinkin hamsterin ikääntyessä kasvaa turhan pitkiksi, jolloin ne tulisi käydä lyhentämässä eläinlääkärillä tai pyytää apua asiantuntevalta kasvattajalta.

Scroll to Top