Kesäherkut hamstereille – voikukka!

Voikukka.

Kevään ensimmäinen jyrsijäihmisten hifistelyherkku, joka täytyy saada heti kerättyä! Voikukkaa kannattaa kerätä ja sitä mukaa mitä enemmän sitä nousee, sitä monipuolisemmin sitä kannattaa hyödyntää. Kevään ensimmäiset voikukat ovat nimittäin ravintorikkaimpia, sillä auringon alkaessa lämmittämään ja ensimmäisten kukkien noustessa esiin kasviin nousevat juurista edellissyksystä talteen kerääntyneet vitamiinit talteen. Mitä pidemmiksi voikukat kasvavat, sitä enemmän ne keräävät nestettä itseensä ja kasvin vitamiinitasot laskevat.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö voikukka kesälläkin olisi mitä mahtavin herkku – mutta kevään ensimmäiset voikukat ovat aina parhaimpia. Voikukkaa kannattaakin säilöä myös talven varalle! Säilömistyylejä on monia, mutta tässä on kolme perushyvää tapaa hyödyntää voikukkia: Kukat: suoraan muovirasiaan tai paperipussiin ja pakkaseen! Ehdottomasti paras keino säilyttää voikukat alkuperäisessä muodossaan. Oivia myös kesäkuumalla jäähdytettyinä viilentämään karvakarveria.

Lehdet: Varsinkin kuumat kesäpäivät monesti saavat voikukkien lehdet näyttämään nahistuneilta ja kuivuneilta, mutta helppo vinkki niiden elvyttämiseen on upottaa lehdet kylmään veteen (lisää vaikka jääpaloja sekaan) pariksi tunniksi. Tämän jälkeen valuta ja huuhtele lehdet. Näin lehdistä tulee kauniin vihreitä, nestepitoisia ja rapeita! Jos itsellesi eivät voikukanlehdet maistu, laita ne pakkaseen tai kuivata tulevaisuuden käyttöä varten. Toki lehdet voi tarjota myös suoraan sellaisenaan!

Juuret: Juuriin pätee yksinkertainen muistisääntö: liota yön yli, valuta kunnolla ja kuivaa esim. auringossa 2-3 päivää. Tämän jälkeen juuret voi laittaa tarjolle, pakkaseen tai jatkaa kuivausta! Juuret säilyvät myös hengittävässä pakkauksessa hyvin! Hyvä vinkki on tehdä varsinkin isoista, kuivatuista juurista lastuiksi leikkaamalla hamsulle omia sipsejä! On muuten hittituote. 

 Voikukka on selvästi kevään ensimmäiseksi herkuksi monikäyttöisin – toki näitä edellä mainittuja keinoja voit käyttää esimerkiksi myös nokkosen ja maitohorsman kanssa.

Alkukeväästä onkin hyvä kerätä mahdollisimman paljon luonnon antimia varastoon, sillä ötökätkään eivät ole kunnolla heränneet vielä, eivätkä linnut näin ollen liikuskele paljoa kukkien ja luonnon vitamiinipommien kimpussa.

Scroll to Top